Insect Ark (USA) + Kragrowargkomn

Insect Ark (USA)

Kapela Insect Ark, multiinštrumentalistky Dany Schechter (od jari 2020 tiež členka koncertnej zostavy legendárnych SWANS) sa zastaví v rámci európskeho turné aj v Klube Lúč!

Keď Dana Schechter v roku 2011 založila Insect Ark ako svoj sólový projekt, rozhodla sa vybudovať pusté a halucinogénne galaxie zvuku úplne sama. Toto pracovné sólo ponúkalo únik do najhlbších sfér sebareflexie, bagrovania a zrodenia zvukovej „beštie“, ktorá bola úplne bez obmedzení a oslobodzujúca. So zameraním na experimentálny, hlukový a avantgardný dron, prvé roky Insect Ark produkovali nahrávky, ktoré boli surové, zlovestné a úplne jedinečné (2012, Collapsar 7“, 2013, Long Arms 10, 2015, Portal/Well LP). Aj keď tieto jej albumy boli často porovnávané s inými známejšími kapelami, vždy mali v sebe Schechterovej výrazného hudobného ducha, ktorý sa v jej tvorbe objavuje po celý čas jej viac ako 20-ročnej tvorby. Po rokoch sólovej tvorby sa stali súčasťou kapely živé bicie, ktoré pomohli projektu Insect Ark osloviť novú fanúšikovskú základňu vo svete avant-metalu, psych doomu, experimentu a ťažkej hudby. Okrem toho sa Schechter začala venovať aj videoartu a počítačovej animácií a jej fascinujúce, husto vrstvené videoprojekcie ponúkajú publiku pri koncertoch úplne pohlcujúci živý zvukový a vizuálny zážitok.

V rokoch 2015-2019 hral v skupine bubeník Ashley Spungin z Portlandu, ktorý nahral album Marrow Hymns (2018, Profound Lore Records). Kapela v tomto zložení odohrala viaceré turné po EÚ a Severnej Amerike, zúčastnila sa rezidenčného pobytu v EMS Stockholm a vystúpila na festivaloch Roadburn, Basilica Soundscape a Northwest Terror Fest. Duo veľa koncertovalo, často v štýle DIY, prepravovali sa vlakmi, loďami a autami. V júli 2019 sa spolupráca Spungin a Schechter skončila.

V septembri 2019 sa stal novým členom kapely bubeník Andy Patterson (SubRosa, the Otolith). Po mesiaci skúšania vyrazili na a veľké severoamerické turné spolu s fínskou kapelou Oranssi Pazuzu a začali pripravovať nový albumu, ktorý hneď po turné nahrali v New Yorku s Colinom Marstonom a vydali pod názvom The Vanishing (2020, Profound Lore Records). Turné po EÚ v marci 2020 na podporu albumu bolo po týždni zrušené kvôli Covid -19.

Schechter natočila krátky DIY mini-doc film dokumentujúci vzostupy a pády pred, počas a po výrobe albumu. Schechter a Patterson prestali spolupracovať začiatkom roku 2021, po 1,5 roku odlúčenia na veľké vzdialenosti súvisiace s pandémiou.

Insect Ark sa v roku 2020 oficiálne presťahovali z USA do Berlína a k Dane Schechter sa pridal bubeník Tim Wyskid (Khanate, Blind Idiot God, Azonic) a v tomto zložení hrajú dodnes. Obaja hudobníci zdieľajú výrazný cit pre destiláciu s extrémnou dynamikou a brutálnou silou spojenou s chvíľkami ohlušujúceho ticha.

V septembri 2021 vydala spoločnosť Consouling Sounds deviaty alebum „Future Fossils“ ako kolekciu sólových archivovaných výstupov, úryvkov a živých improvizovaných skladieb Schechter z rokov 2016 – 2018. Obnovenie sólovej práce po prestávke 7. rokov obsahuje EP tri celosyntetizérové ​​sólové skladby, čiastočne nahrané aj na jej rezidencii na EMS Stockholm. Improvizovaný set obsahuje aj živý záznam z kostola v Brooklyne v New Yorku z roku 2016 (Schechter hrá na na lap steel/synths. spolupracovník Ashley Spungin na syntetizátoroch/perkusiach).
Vydanie albumu bolo podporené krátkym turné po EÚ na jeseň 2021.

Discografia:
2021, Future Fossils, LP/CD, Consouling Sounds
2020: The Vanishing, LP/CD, Profound Lore Records
2018: Marrow Hymns, LP/CD, Profound Lore Records
2017: Portal/Well, Ltd Edition LP, Sleeping Giant Glossolalia Records
2016: Long Arms/Maria W. Horn split, Cassette, XKatedral Records
2015: Windless, 7” Lathe Cut Single, Utech Records
2015: Portal/Well, CD, Autumnsongs Records
2013: Long Arms, 10” EP, Geweih Ritual Documents
2012: Collapsar, 7” Single, Lancashire & Somerset Records

https://insectark.bandcamp.com
tps://www.insectark.com/

 

Kragrowargkomn

Experimentálny funeral doom s prímesou toxického industriálneho bahna, plíživého ambientu, hlukov a čiernych kovov. 6 strunová basová gitara, sequencer, synthesizer, spleť káblov, arzenál pedálov, bední a zosilovačov nebude tentokrát to jediné, na čo pripraviť bubienky. Tam, kde chýba harmónia a melódia, je dostatok priestoru pre plíživé doomové dunenie, industriálny ruch a blackmetalovú disonanciu premieňajúcu hudbu na drsnú hlukovú masu.

https://kragrowargkomn.bandcamp.com/


Dátum

17 jún 2022

Čas

20:00 - 23:00

Viac info

Facebook event

Miesto

Klub Lúč
Facebook event
Partneri projektu

© 2022 Kolomaž – združenie pre súčasné umenie o.z. All rights reserved

Privacy Preference Center